Bøker
Det er blitt 10 bøker med strikking, hekling og søm, jeg er allerede i klekkeprosess på neste prosjekt.
Bøkene kan kjøpes i Hobbyklubben, Tanum eller Cappelen Damm.
MOHAIRSTRIKK kom ut i desember 2020
MOHAIR er stor strikkemote igjen, ca 50 år siden den store bølgen på 80 tallet.
Og at veien man går kan være både lang, snirklete og uoversiktlig, har i hvert fall jeg erfart. Mohair-garn har fulgt med på min strikkevei i mange år.
Jeg lærte å strikke og hekle av min mormor før skolealder, min businesskarriere som produsent av klær startet under pulten på Bestum skole i 1968. Da var det hot mote med strikkede mohair-minigensere i alle regnbuens farger, jeg strikket i 100 til mine motebevisste medelever.I 2012 ble 60- og 70 tallet inspirasjon for moten, men ingen garnleverandør hadde Mohairgarn i sortimentet lenger.
Noen år før hadde jeg begynt å levere design til Dale Garn, og jeg fikk et morsomt samarbeid med markedssjef Ingerid Wembstad. Vi utviklet en rekke nye garnsorter, alpakka, båndgarn, krøllegarn, bomullsgarn og mohairgarnet Påfugl. Denne boken inneholder MOHAIR-oppskriftene fra kreativitetsmagasinet MbyM, noen nylagde jakker og gensere.
Plaggene er for det meste klassiske og enkle å strikke, jeg har tenkt meg at boken kan brukes som et oppslagsverk i gode basisoppskrifter. Du finner oppskrifter på og kan velge blant mange vrangborder, strikkemønstre, fargesammensetninger og stripemønstre.
Maskeball
Min strikkende og heklende kreative periode denne gang startet i 2004 for Magasinet Det Gode Liv, hvor jeg fikk frie tøyler til å utfolde meg etter egen lyst og inspirasjon, tusen takk redaktør Edda Espeland!
Ferden gikk videre med Åse Egeland til Idébøkene og ukebladet Familien. Resultatet av denne starten, litt nytt og noen ekstremt gode kake-oppskrifter ble til denne boken.
Mitt ønske er å inspirere til håndarbeidsglede, skaperkraft, bevissthet om kvalitet, god energi i klær og miljøvennlig forbruk. Det er også utrolig viktig å kjenne at man får til å skape noe, og nå som det i flere år har vært fokus på hjemmestrikket mote er det jo bare å la seg inspirere med et garnnøste og noen pinner!
Og denne første boken på forlaget DAMM var sterkt medvirkende til å sparke i gang den strikkebølgen som nå har vart i 15 år!
Med mange stemningsfulle dikt, sitater, kloke ord og fotograf Lisbeth Michelsens poetiske bilder håper jeg at boken kan glede sjelen, også uten strikkepinner i hendene.
Maskepi
Med min bakgrunn fra Haute Couture og fashion er nok mitt bidrag til håndarbeidsmiljøet mer motepreget enn tradisjonelt innen husflidsjangeren, denne boken ble mer i pakt med strikke- og hekletrendene man ser på den internasjonale catwalken.
Den positive responsen har vært overveldende. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle valfarte landet rundt og møte mengder av entusiastiske, kreative damer på strikkekaféer i regi av Husflidslagene, og få nye Facebook venner som har heklet meg mailer i bøtter og spann!
www.aftenposten.no
I Maskepi er det 135 trendy hekle- og strikkeoppskfiter, alt fra interiør, jakker, gensere, skjørt, kjoler, tunikaer, tights og strømpebukser, til leggings, pulsvanter, luer, skjerf, sjal, vesker, smykker, spiletoppkjoler og heklede borddekkingsting!
Jeg hadde til disposisjon et utrolig kult, kreativt, og ressurssterkt kvinnenettverk som trakk sammen i skapende prosesser med utrettelig kvinneenergi! Utrolige dyktige strikke- og hekledamer, Vibeke Mæles estetiske styling, Charlotte Spetalens sjelfulle fotografier, tålmodige modeller som stilte opp uansett vær, en utrolig kunnskapsrik og utholdende redaktør som ikke tok sommerferie og kreative designer Lise Mosveen, som med skremmende kort deadline la et vakkert puslespill av alle bildene, sitatene, tekstene og oppskriftene.
Boken som ble det nydelige resultatet, handler ikke bare om håndarbeid, men også om den kreative kraften som unnfanger idéer og lar dem manifestere seg i vakre masker!
Retromasker
Den tredje strikkeboken kalte jeg RETROMASKER da inspirasjonen er hentet fra historiske, tradisjonelle strikkemønstre brukt i norske strikkeplagg. Opprinnelsen til mønsterborder som er blitt brukt i våre skigensere og lusekofter som akantusranken og åttebladsrosen har imidlertid sin opprinnelse i områdene rundt Middelhavet. De ble nok brakt hjem til oss av langveisfarende sjøfolk som tok med seg brokadestoffer og vakre border til kvinnene i familien, som igjen lot seg inspirere i arbeider som ble utført med garn og pinner.
Det var viktig for meg å skape et nytt uttrykk med utgangspunkt i de velkjente bordene. Heldigvis har vi fått det hellige, magiske, varme og myke garnet fra inkaindianerne i Peru på det norske markedet, en fantastisk garnkvalitet som er blitt min absolutte favoritt! Det neste ble å hente opp de gamle rundfellbordene som ikke hadde vært på mote på mange ti-år, og legge inn vakre, skimrende perler tredd på garnet for å fremheve noen av bordkomposisjonene. Det var viktig for meg at man tydelig skulle kunne se at plaggene var håndstrikket slik som de opprinnelig var i historiske tider. Perlene i mønsterbordene, og vrangbordene med minifletter og perler er elementene som viser at plaggene er håndstrikket, slike detaljer er umulig å få til på industrielle maskiner.
Siden denne boken er inspirert av gamle norske strikketradisjoner, valgte jeg å legge fotograferingen til historiske steder og bygninger som bla. Vigelandsparken, Folkemuseet, Oslo Bymuseum, Holmenkollen Park Hotel og Akershus Festning. Inspirerende verselinjer hentet fra Håvamål har også funnet sin plass.
De vakre og inspirerende bildene er tatt av fotograf Charlotte Spetalen.
Med et varmt ønske om at boken vil inspirere til kreativ strikking og hekling!
Magisk Søm
Det var litt av en klekkeprosess å løse koden for en sømbok!
Hvordan skulle det hele legges opp?
Dette med mønster på alle modellene var rent teknisk en nøtt å knekke.
Vi kunne selvsagt ikke trykke mønster i sin helhet for hvert plagg, og vi avviste med en gang minimønster og ruteark, som er noe herk! Man kan bli demotivert av mindre! Personlig er jeg overbevist om at det er en arrangementskomité der oppe som morer seg heftig med en som meg. For hvor kommer egentlig idéene fra? De bare daler ned fra oven! Jeg pleier å si at jeg har en stor parabolantenne over hodet som laster ned.
Grunnmønster med variasjoner ble løsningen.
Vi fikk plass til 4 store ark, 1 for hver størrelse, med mønster i fullformat.
Variasjonsmulighetene er dessuten mange flere enn de 32 modellene vi har laget i denne boken. Du kan fritt velge mellom forskjellige utringninger, ermeløsninger, skjæringer fra under bysten, i livet, på hoften og forskjellige lengder.
Så er det fasonger, fra den enkle rette, med moderat eller større vidde i skjørtene, til den vide og behagelige A-fasongen som starter like under armen og ut i stor vidde.
Kjøp silkepapir fra Burda eller Mønstervlies fra Stoff og Stil, og tegn av den varianten du ønsker, til slutt sitter du med et betydelig mønsterbibliotek.
Så var det dette med hva slags stil og design boken skulle inneholde.
Det første jeg tenkte, var at det ikke skulle være noe særlig begrensning aldersmessig, omtrent fra 16-17 årsalderen og nærmest ubegrenset oppad.
Ingen damer er lenger utgått på dato, jeg har herlige kunder og venninner langt opp i årene som er kulere i klærne enn mange unge, så her er det fritt frem!
Moten nå er utrolig variert, svært mange stilarter er "in", individualitet står i høysetet, og stil, proporsjoner og detaljer fra så vel 50-, 60-, 70- som 80-tallet ser vi gjentatt og tolket hos de fleste designerne.
Etter litt ruging og klekking kom jeg frem til at det meste burde kunne dekkes av 5 forskjellige stilarter, som hver består av 6-7 forskjellige plagg, alt fra jakker, kåper, vester, bluser, tunikaer til kjoler.
Tilbehør som smykker, vesker og sko har også fått sin plass.
Litt glam og party måtte òg med, så hvert kapitel slutter med et selskapsantrekk.
Det som ble utrolig morsomt underveis i prosessen, var at for hvert eneste klesplagg som ble ferdig, ble vi inspirert til å bruke samme mønster, men i andre stoffer. Da endrer plagget fullstendig karakter og kan gå fra å være en enkel selekjole i lyseblå jeans til å bli en rocka kjole i sort ulljersey med maljer og skinnsnorer.
Jeg håper inderlig at du med åpent sinn gir alle modeller og stoffer en sjanse, min erfaring er at det meste kan brukes, så lenge du ikke låser deg til å lage akkurat det du ser i boken.
Stoffer blir utsolgt, et kreativt sinn aldri!
De superkule bildene er tatt av fotograf Nils Skogstrøm
Masker & Interiør
Den 5. strikkeboken kom ut i april 2013 og handler om alt du kan strikke til hus og hjem: Pledd, puffer, puter og pøller, stoltrekk, sengeteppe og mye annet.
I tillegg vil du finne mange av mine personlige favoritter av koseklær som sjal, ponchoer, myke kosedresser i alpakka, deilige jakker, gensere og vester, samt litt tilbehør. Litt forskjellig for barn fant vi også plass til.
Det er spesielt 2 nye ideer i boken som kan være verdt å prøve seg på:
-Strikk puter, puffer, sjal og tunikaer i sikksakkmønster av restegarn.
-Trykk med tekstilmaling i gull eller sølv på klær, strikkeputer og pledd.
Jeg håper det er litt av hvert å la seg inspirere av til bruk i hjemmet eller på hytta, eller av koselige og behagelige plagg til enhver anledning.
Lykke til med kreative prosjekter!
De stemningsfulle bildene er tatt av fotograf Nils Skogstrøm
Symesterskapet
Da NRK ringte og spurte om jeg ville være dommer i Det Store Symesterskapet var det ikke snakk om å takke nei!
Etter mange år med mindre og mindre interesse for søm, kunne det virkelig være mulig at tiden endelig var kommet for en fornyet interesse for sømfaget?
Jeg som selv gjorde sømhobbyen til yrke, og har hatt min største lidenskap som levebrød i over 30 år, måtte jo bare være med på dette!
I flere år har jeg håpet, fornemmet og forventet at søm- og skredderfaget, individuell mote, gamle håndverkstradisjoner, kvalitetsbevisste motekolleksjoner og små systuer med spennende og innovative klær faktisk er på full fart inn i motebildet igjen, etter en tid med langsom couture-død og stigende inntog av stadig større og billigere kolleksjoner av dårlig kvalitet, produsert i land med billig arbeidskraft til "en slikk og ingenting". Det er klart at denne tendensen ikke kunne bestå i lengden!
Utrolig gøy var det å lage denne boken med utvalgte arbeider som de 8 deltagerne skapte under mesterskapet. Spesielt i løpet av arbeidet med boken har det gått opp for meg hvor utrolig kreative og habile deltagerne var til å jobbe frem plaggene under helt spesielle betingelser, tidspress og stress med kameraer hengende rundt og dommere på spionturer!
Til denne boken plukket vi ut et knippe med kreasjoner som vi tror kan ha interesse for den entusiastiske søminteresserte, fått plaggene fotografert på profesjonelle modeller og har tilstrebet å gi så mye interessant, lærerik og forklarende informasjon som mulig. Vi har også et kapittel om stoffer jeg håper du vil kunne lære litt av og ikke minst, glede deg over å studere vakre stoffbiter.
Av hele mitt kreative hjerte ønsker jeg deg en god og lærerik stund med en bok som jeg håper vil inspirere deg til en masse spennende syprosjekter.
De fargerike bildene er tatt av fotograf Nils Skogstrøm
Sy Magisk
Når jeg tenker på de tusenvis av forskjellige varianter kjoler og antrekk jeg har sydd opp gjennom årene er det egentlig ikke mange mønstre jeg i praksis bruker.
Jeg har opparbeidet meg et bibliotek med grunnmønstre som jeg stort sett benytter som utgangspunkt og gjør de forandringer som trengs for det spesifikke designet. Det er klart jeg fornyer mønsterbiblioteket iht trender. Men innenfor den perioden i motebildet mine kunder stort sett ønsker å følge tendensen er det de samme grunnmønstrene jeg benytter meg av og tilpasser til tross for at kreasjonene kan ende opp helt forskjellig.
Det er 7 forskjellige grunnmønstre i denne boken og til sammen 60 variasjoner av disse. Vi kunne ha laget mange flere, ideene bare strømmer på når vi drar frem lekre stoffer, bånd og tilbehør, og setter sammen nye materialkombinasjoner.
Bruk litt tid til å tilpasse grunnmønstrene din spesielle figur, prøvesy gjerne et plagg i et billig stoff og foreta rettelsene på papirmønsteret.
De inspirerende bildene er tatt av fotograf Nils Skogstrøm
Strikkede skatter
Denne gangen heter boken ”STRIKKEDE SKATTER”
Og skattene stammer i bunn og grunn fra selve naturens skattkammer.
Jeg tenker på alt som omgir oss: Skapelser, fenomener, farger, former og energier som lys, vann, luft og jord og alt som vokser.
De seks kapitlene i denne boken handler litt om dette og hvordan man kan bli inspirert til å få idéer av alt som er rundt oss.
På en måte er det fortsettelsen av boken RETROMASKER, flere oppskrifter er utviklet med samme mønsterborder som genserne i den boken.
Oppskriftene i denne boken er likeledes også forankret i vår historisk, tradisjonelle strikketradisjon, men med min personlige vri ved å bruke alpakka-garn, påtredde perler, minifletter i vrangbordene og forskjellige detaljer som skaper et nytt og moderne uttrykk.
Lykke til med strikkeprosjektene dine og kos deg masse med boken!
De vakre bildene er tatt av fotograf Nils Skogstrøm
Maskespill
Denne gangen hadde jeg som mål å lage en strikkebok med enkle oppskrifter. Plagg og tilbehør strikket i en fei uten kompliserte diagrammer og innviklede strikketeknikker.
De fleste av oss har dagene fulle med jobb, familie og diverse aktiviteter, det å kunne slappe av om kvelden med en film og et relativt enkelt strikketøy er en lise for sjelen!
Og endelig tror jeg på at håndlagde klær, både strikk og søm er tilbake for å bli!
Det er en helt annen energi i det som blir skapt i glede, av hjertet og hender.
I hvert av de fire kapitlene i boken kan du lese litt om hva som inspirerte meg til nettopp den stilen.
Mitt aller største ønske er at du blir inspirert til å lage kule strikkeklær til deg selv, familiemedlemmer eller venninner, og at du lager plaggene slik at de passer i stil, detaljer og proporsjoner til den som skal bruke plagget, for da blir det brukt!
De smashing bildene er tatt av fotograf Nils Skogstrøm